Hvad er sex?

Hvad er sex?”Det er en udbredt misforståelse, at for psykoanalysen er sex meningen med alting. Tværtimod: For psykoanalysen er sex fuldstændig meningsløst. Seksualiteten er et mysterium, en modsætning, en gåde uden løsning i hjertet af menneskelivet, og det er derfor vi kredser så fascineret omkring den.”
– Lilian Munk Rösing, bogens forord

Overvej sublimering. Normalt forstår vi sublimering som en erstatnings-tilfredsstillelse for manglende seksuel tilfredsstillelse. Men hvad nu hvis vi, som Lacan hævder, kan få præcis den samme tilfredsstillelse fra at tale (eller skrive, male, bede eller andre aktiviteter), som vi får fra sex? Hvis tilfredsstillelsen ved det at tale i sig selv er seksuel, må vi spørge ind til seksualiteten og dens iboende modsætninger.

Det lacanianske perspektiv på det tilsyneladende enkle spørgsmål: ”Hvad er sex?” gør svaret noget mere komplekst. Alenka Zupančič nærmer sig spørgsmålet ud fra netop dette perspektiv, idet hun betragter seksualitet som et egentligt filosofisk problem for psykoanalysen. Zupančič hævder, at seksualitet skal undersøges i skæringspunktet mellem ontologi og epistemologi. Seksualitet og viden er struktureret omkring en fundamental negativitet, som forener dem på det ubevidstes sted. Det ubevidste er begrebet, der viser os den iboende forbindelse mellem væren, viden og seksualitet i selve deres negativitet.


Køb Hvad er sex? af Alenka Zupančič

Pris 298 kr. inkl. moms, ekskl. levering

Køb e-bog hos Saxo


Alenka Zupančič - Hvad er sex?

Alenka Zupančič

Om forfatteren
Alenka Zupančič (født 1966) er filosof og psykoanalytiker. Hun underviser og forsker ved The European Graduate School og The Slovenian Academy of Science and the Arts.

Zupančič er en del af den slovenske skole, som også tæller Slavoj Žižek og Mladen Dolar. Fælles for dem er, at deres samtidsinteresserede analyser er informeret af marxisme, tysk idealisme og lacaniansk psykoanalyse. Zupančič har blandt andet skrevet bøgerne Ethics of the Real: Kant and Lacan, The Shortest Shadow: Nietzsche’s Philosophy of the Two og The Odd One In: On Comedy.

Læs mere om Alenka Zupančič >>


 

Fakta om bogen

Hvad er sex?
Af Alenka Zupančič
304 sider
ISBN (trykt bog): 978-87-93535-34-3
Pris: 298 kr.
ISBN (e-bog): 978-87-93535-35-0
Pris: 208 kr.
Udkommer: 22. maj 2019

Menu