Fra væren til handlen

Fra væren til handlen– en interviewbog om levende systemer i natur og samfund

Fra væren til handlen er en interviewbog med den internationalt anerkendte neurobiolog og systemteoretiker Humberto R. Maturana, der er særligt kendt for sin radikale iagttagelsesteori og begrebet om autopoiesis.

Dialog som indgangsvinkel
Fra de mange timers dialog mellem Maturana og medieprofessor Bernhard Pörksen springer et rigt billede af Maturanas videnskabelige teorier og kosmologi, hans erkendelsesteori, etik og livsfilosofi frem. Personlige anekdoter og et væld af eksempler understøtter beskrivelsen af Maturanas livsværk, og hans revolutionerende måde at forstå processerne i liv og bevidsthed på, som det har udviklet sig siden 1960’erne.

Vores virkelighedsopfattelse
Vi må ifølge Maturana sætte objektivitetsbegrebet i parentes. Subjekt og objekt må ses som uløseligt sammensat. Syns- og nervesystemets roller er ikke at kortlægge eller afbillede en ydre verden. Det, vi normalt kalder virkeligheden. Maturana viser derimod, at vores virkelighedsopfattelse er afhængig af os selv. Dette nye syn på menneskets bevidsthed har store sociale og etiske implikationer, for vi har kun den virkelighed, vi sammen skaber gennem handlingerne i vores sameksistens.

Bogen henvender sig til
Teorien er især anvendt inden for terapi og pædagogik, men også folk, der arbejder med kommunikation og ledelse og i det hele taget interesserer sig for, hvordan lukkede systemer interagerer, vil finde inspiration i denne bog.


Køb Fra væren til handlen

Pris 238 kr. inkl. moms, ekskl. levering

Køb e-bog hos www.saxo.com


Om forfatterne
Humberto R. MaturanaHumberto R. Maturana er professor i biologi og stiftede og ledte Laboratoriet for eksperimentel epistemologi og Kognitionsbiologi. Maturana har været en ledende skikkelse i
udformningen af en konstruktivistisk epistemologi, en radikal konstruktivisme, der bygger på neurobiologiske empiriske data, og er i dag kendt som repræsentant for den moderne systemtænkning. Han er forfatter af mange titler, heriblandt bestselleren skrevet sammen med hans elev Francisco J. Varela, The Tree of Knowledge.

Bernhard Pörksen Bernhard Pörksen var professor i journalistik og kommunikationsvidenskab ved Hamburgs Universitet i 6 år og er nu professor i mediestudier ved Tübingens Universitet. Pörksen har skrevet flere bøger, heriblandt The Certainty of Uncertainty. Dialogues Introducing Constructivism og sammen med Heinz von Foerster har han skrevet den anerkendte bog Understanding Systems. Conversations on Epistemology and Ethics.

(Foto © Konrad Goes)


Fakta om bogen

Indholdsfortegnelse (pdf) >>
Forord (pdf) >>
Fra væren til handlen
- en interviewbog om levende systemer i natur og samfund
Af Humberto R. Maturana & Bernhard Pörksen
Dansk forord ved Thorkild Olsen
216 sider
ISBN (trykt bog) 978-87-92542-11-3
Pris: 238 kr.
ISBN (e-bog) 978-87-92542-12-0
Pris: ca. 166 kr.
Originaltitel: From Being to Doing. The Origins of the Biology of Cognition
Oversat af Tom Bøgeskov
Omslag af Louises Design
Udkommet 31. marts 2011

Menu