Den arabiske larmdrossels dans

Den arabiske larmdrossels dans omslag - af Vinciane DespretEn etologisk teoris fødsel

”Noget af det mest overraskende ved larmdroslen er det faktum, at den danser. Larmdroslens dans hører til den særlige kategori af adfærd, hvor det ikke er muligt at sige, om den ene fortolkning er bedre end den anden. Det faktum, at man har kaldt en serie af bevægelser dans snarere end spil eller tummel, udgør allerede en særlig klassificering af en regelmæssig sekvens af handlinger. Denne klassificering vil allerede privilegere de fortolkninger, som er kompatible med det, man sædvanligvis forbinder med denne kategori, og vil i særdeleshed ekskludere de andre.”
– Vinciane Despret, fra indledningen

”Desprets på én gang analytiske og legende blik på disse kontroverser gør bogen til en herlig hybrid af genrer – den er en videnskabsteoretisk afhandling med klassiker-potentiale, en populær introduktion til evolutionær adfærdsbiologi (som i kraft af sit noteapparat også gør den brugbar på kurser i biologi og antropologi), et casestudie om en videnskabelig kontrovers, en filosofisk-nyfeministisk refleksion over former for vidensproduktion, en antropologisk komedie, hvor forfatteren selv er en lattermild deltager i en virkelighed, der selv tænkes at besidde humor, og en introduktion til en hypersocial og gavegivende fugl, der som en anden antropologisk trickster undslipper ethvert forsøg på kategorisering.”
– Claus Emmeche, biolog og videnskabsteoretiker, lektor ved Københavns Universitet, fra forordet

Hvordan studerer mennesker dyrs komplekse verden uden at afgrænse dem med det menneskelige, samfundsmæssige og videnskabelige blik? For at undersøge det spørgsmål og i erkendelse af, at den bedste måde at studere videnskabsfolks praksis på er at deltage i deres felt, tog den belgiske videnskabsfilosof Vinciane Despret ud i Negevørkenen for dér at følge biologen Amotz Zahavi, der havde fremsat kontroversielle påstande om, at de arabiske larmdrosler hver dag står op for at danse og pleje hinanden i den tidlige morgensol. Således indlejret i felten med etologerne skildrer og reflekterer Despret behændigt over den proces, hvorigennem videnskabsfolk konstruerer deres teorier i miljøet omkring de dyr, de studerer.


Køb Den arabiske larmdrossels dans

Pris 250 kr. inkl. moms, ekskl. levering

Køb e-bog hos www.saxo.com


Vinciane Despret

Vinciane Despret © Sylvère Petit

Om bogens forfatter

Vinciane Despret (1959-) er en belgisk videnskabsfilosof og psykolog, der i traditionen fra Bruno Latour og Isabelle Stengers især har undersøgt relationen mellem menneske og dyr. Donna Haraway priser Desprets arbejde højt.

Blandt Desprets vigtigste bøger er Our Emotional Makeup. Ethnopsychology and Selfhood (2004), What Would Animals Say If We Asked the Right Questions? (2016) og Living as a Bird (2021), hvori hendes særlige tilgang til studiet af dyr og studiet af forholdet mellem observatør og observeret er skoledannende.

 


Fakta om bogen

Den arabiske larmdrossels dans. En etologisk teoris fødsel
Af Vinciane Despret
240 sider
ISBN (trykt bog): 978-87-93535-84-8
Pris: 250 kr.
ISBN (trykt bog): 978-87-93535-85-5
Pris: ca. 175 kr.
Udkommer 28.6.2023

Menu