Bøger om filosofi fra Forlaget Mindspace:
Albert Einsteins lysshow
Den unge Einstein får til opgave at installere lysshowet til Oktoberfesten i München. Han får hjælp af sin søster Maja og dværgkasteren Niels Bohr. Til filosofiinteresserede mellem 9 og 99 år.
Af Fréderic Morlot (tekst) og Anne-Margot Ramstein (illustrationer)
Læs mere om Albert Einsteins lysshow og køb bogen >>
At blive i besværet. Om at skabe slægt i chthulucæn
”Donna J. Haraway spørger, hvordan man tænker-med, lever-med, og er-med andre planetariske organismer i en verden, der ikke glemmer, hvor megen økologisk besvær, den er i. Dette er ikke for at sørge over verdens ødelæggelse, men for på ny at se, hvad livets muligheder altid har været.”
– Marilyn Strathern, Cambridge University
Af Donna J. Haraway
Læs mere om At blive i besværet. Om at skabe slægt i chthulucæn >>
At skabe kapabiliteter
– hen mod et retfærdigt samfund
At skabe kapabiliteter skitserer det nye teoretiske paradigme, der er blevet kendt som den menneskelige kapabilitetstilgang, som for Martha Nussbaum er forbundet med ideen om et grundlæggende niveau af social retfærdighed og hvor et anstændigt samfund er et, der leverer et grundlæggende tærskelniveau af centrale menneskelige kapabiliteter til alle sine borgere.
Af Martha C. Nussbaum
Læs mere om At skabe kapabiliteter og køb bogen >>
Bevægelige verdener
Bevægelige verdener er John Shotters introduktion til sin tænkning og et orienteringsværktøj i form af en praktisk anvendelig opslagsbog over 43 prospektive deskriptive begreber, som vi kan bruge i vores undersøgelser og samtaler, mens vi står midt i dem. Ordbogen efterfølges af fire artikler, der tænker med og praktiserer inde fra det shotterske univers.
Af John Shotter
Læs mere om Bevægelige verdner og køb bogen >>
Den arabiske larmdrossels dans. En etologisk teoris fødsel
Vinciane Despret er en belgisk videnskabsfilosof, der med Den arabiske larmdrossels dans. En etologisk teoris fødsel introducerer os for en helt særlig hybrid måde at forstå, hvordan videnskabelige teorier fødes på. Hvordan teorier danser – også med deres skabere. Og med det, de studerer. I dette tilfælde en hypersocial gavegivende fugl, der får Despret til selv at blive en latermild deltager i vidensproduktionen.
Af Vinciane Despret
Læs mere om Den arabiske larmdrossels dans og køb bogen >>
Den relationelle fordring
– Ressourcer til en verden på kanten
Denne korte introduktion til et relationelt perspektiv, en relationel etik om man vil, har et rigt reservoir af forslag til relationelle praksisser inden for uddannelse, sundhedsvæsen, organisationsudvikling og konflikthåndtering. Det er samtidig en kortere og mere lettilgængelig gennemgang af hans tanker om relationel væren og tilblivelse.
Af Kenneth J. Gergen
Læs mere om Den relationelle fordring og køb bogen >>
Den tavse dimension
Endelig foreligger denne klassiker fra 1966 på dansk. Den appellerer til alle, der interesserer sig for, hvad viden er, og hvordan vi tilegner os den.
Af Michael Polanyi
Læs mere om Den tavse dimension og køb bogen >>
Descartes’ onde dæmon
I Descartes’ onde dæmon følger man Descartes og hans tvivlen på alt. En skygge af Descartes papegøje forestiller en ond dæmon, og det sætter spørgsmål i gang hos filosoffen.
Af Jean Paul Mongin (tekst) og Francois Schwoebel (illustrationer)
Læs mere om Descartes’ onde dæmon og køb bogen >>
Det sande liv – opfordring til ungdommen
Den 79-årige franske filosof Alain Badiou opfordrer med dette essay ungdommen til at stille spørgsmålet om det sande liv. Han vil, som Sokrates, “fordærve” ungdommen for at vise dem, at der findes noget højere end penge, magt og lystdyrkelse.
Af Alain Badiou
Læs mere om Det sande liv – opfordring til ungdommen og køb bogen >>
Din tavshed kan ikke beskytte dig
DIN TAVSHED KAN IKKE BESKYTTE DIG er et udvalg af taler og essays fra samlingen SISTER OUTSIDER af Audre Lorde, digteren og aktivisten, der kaldte sig selv for sort-lesbisk-moder-kriger-digter.
Af Audre Lorde
Læs mere om Din tavshed kan ikke beskytte dig og køb bogen >>
Drømmemaskinen – en filosofisk ungdomsroman
Drømmemaskinen er en ungdomsroman om kærlighed, kunstig intelligens og filosofi. Det er hæsblæsende sci-fi om de massive etiske problemer, som realiseringen af vores teknologiske drømme kan føre med sig. Bogen er en anderledes indføring i filosofi bygget op omkring filosofiske problematikker og dramaer.
Af Mads Rangvid
Læs mere om Drømmemaskinen og køb bogen >>
En stemme – ikke andet
Den slovenske filosof, psykoanalytiker og kulturteoretiker Mladen Dolar har med En stemme – ikke andet sat sig for at undersøge den menneskelige stemme. Han ser på stemmens lingvistik, metafysik, etik (samvittighedens stemme), politik og som den paradoksale relation mellem lyden og kroppen.
Af Mladen Dolar
Læs mere om En stemme – ikke andet og køb bogen >>
Filosoffen på arbejde
Grundbog til uddannelsen i Anvendt Filosofi. Her præsenteres filosofiens kerneområder, filosofi som livspraksis og som samtale, filosofiens samfundsforandrende dimension og filosofiens forhold til videnskaberne samt bud på, hvad det vil sige at være anvendelsesorienteret filosof. 11 anvendelsesorienterede filosoffer beskriver, hvor og hvordan de går på arbejde.
Ulla Thøgersen (red.)
Læs mere om Filosoffen på arbejde og køb bogen >>
Forbundne arters manifest: Hunde, folk og signifikant andenhed
Forbundne arters manifest er en hyldest til hundene og til den fælles historie, som mennesker og hunde har. Igennem en udforskning af fællesskabet mellem vores arter bliver det tydeligt, hvordan gensidighed, kærlighed og ansvar er størrelser, der binder os tæt til vores pjuskede ledsagere og makkere. Forbundethed er et gennemgående tema i Donna Haraways forfatterskab, og i denne tekst udfoldes det til fulde gennem analysen af de blomstrende relationer mellem forbundne arter.
Af Donna Haraway
Læs mere om Forbundne arters manifest og køb bogen >>
Fra væren til handlen
– en interviewbog om levende systemer i natur og samfund
Fra væren til handlen er en interviewbog med den internationalt anerkendte neurobiolog og systemteoretiker Humberto R. Maturana, der er særligt kendt for sin radikale iagttagelsesteori og begrebet om autopoiesis.
Af Humberto R. Maturana & Bernhard Pörksen, dansk forord ved Thorkild Olsen
Læs mere om Fra væren til handlen og køb bogen >>
Hvad er sex?
Den lacanianske filosof Alenka Zupančič giver os i ”Hvad er sex?” en tørt underholdende analyse af, hvordan vi kan forstå den menneskelige seksualitet som et filosofisk problem i psykoanalysen.
Af Alenka Zupančič
Læs mere om Hvad er sex? og køb bogen >>
Hvad tænker du om frihed?
Er du fri til at gøre, hvad du vil? Forhindrer andre dig i at være fri? Bliver du først fri, når du er voksen? Kan en fange være fri? Har alle ret til frihed? Hvad kan frihed bruges til? Ny bog om frihed i Tænk selv-serien.
Af Oscar Brenifier (tekst) & Frédéric Rébéna (tegninger)
Læs mere om Hvad tænker du om frihed? og køb bogen >>
Hvad tænker du om følelser?
Tænk selv-bøgerne er lavet til alle, som har lyst til at tænke selv, og til at jonglere med spørgsmål, som handler om alle de vigtige ting – om en selv og de andre, om livet og om den verden, vi lever i.
Af Oscar Brenifier (tekst) & Serge Bloch (tegninger)
Læs mere om Hvad tænker du om følelser? og køb bogen >>
Hvad tænker du om livet?
Tænk selv-bøgerne er lavet til alle, som har lyst til at tænke selv, og til at jonglere med spørgsmål, som handler om alle de vigtige ting – om en selv og de andre, om livet og om den verden, vi lever i.
Af Oscar Brenifier (tekst) & Serge Bloch (tegninger)
Læs mere om Hvad tænker du om livet? >>
Hvad tænker du om rigtigt og forkert?
Tænk selv-bøgerne er lavet til alle, som har lyst til at tænke selv, og til at jonglere med spørgsmål, som handler om alle de vigtige ting – om en selv og de andre, om livet og om den verden, vi lever i.
Af Oscar Brenifier (tekst) & Serge Bloch (tegninger)
Læs mere om Hvad tænker du om rigtigt og forkert og køb bogen >>
Hvad tænker du om skønhed og kunst?
Er vi enige om, hvad der er smukt? Hvad er smukt? Skal man forstå skønhed? Er vi alle kunstnere? Er en kunstner fri til at skabe? Hvad kan kunst bruges til? Ny bog om skønhed og kunst i Tænk selv-serien.
Oscar Brenifier (tekst) & Rémi Courgeon (tegninger)
Læs mere om Hvad tænker du om skønhed og kunst? og køb bogen >>
I denne planets støv. Filosofiens horror
Kan en meningsløs, tilfældig og fjendtlig verden overhovedet gøres forståelig? Eller er verden altid noget andet og mere end vores forståelse – altid på grænsen af vores tænkning? Ifølge Eugene Thacker er det rædsel, i form af kulturens beskrivelser af uhygge, mystik og det okkulte, der afslører tænkningens kløfter, vores livtag med det utænkelige. Bogen I denne planets støv udtrykker den tanke, at mennesker ikke er nogen nødvendig komponent i kosmos, og at denne vished ligger på lur i alting.
Af Eugene Thacker
Læs mere om I denne planets støv og køb bogen >>
I sværmen
Midt i internettets kakofoniske sværm af meninger, likes og billeder omprogrammeres vores omgangsformer, vores tænkning og vores følelser. Homo digitalis lever i en permanent nutid, hvor alting farer forbi helt tæt på, mens shitstormene hærger og informationstrætheden sætter ind.
Af Byung-Chul Han
Læs mere om I sværmen og køb bogen >>
Karl Marx’ genfærd
Karl Marx’ genfærd er en billedbog om en af vor tids mest indflydelsesrige skikkelser. I bogen følger vi Karl Marx’ genfærd gennem hans søgen på en lykkelig slutning på klassekampen.
Af Ronan de Calan (forfatter) & Donatien Mary (illustrator)
Læs mere om Karl Marx’ genfærd og køb bogen >>
Levende materialitet. Tingenes politiske økologi
Jane Bennetts bog Levende materialitet. Tingenes politiske økologi, der nu foreligger på dansk, er et indflydelsrigt bidrag til den såkaldte nymaterialisme. Med begrebet om ”vital materialisme” viser Bennett os en levende materialitet, der normalt er usynligt for os. Materien, som vibrerende og handlende kraft, ikke bare har energi, men kan selv producere små og store effekter. Tingene omkring os er ikke passive kulisser, men levende magter, der påvirker os på måder, vi ikke helt kan forstå, forudsige eller overskue, og som det er på tide at give plads i vores forståelse.
Af Jane Bennett
Læs mere om Levende materialitet og køb bogen >>
Liv. System. Helhed
Beskriver den nye systemiske forståelse af liv, der er dukket op i den videnskabelige tænkning igennem de sidste tredive år, og som lægger vægt på gensidig afhængighed, kompleksitet, netværk og organisationsmønstre.
Af Fritjof Capra og Pier Luigi Luisi
Læs mere om Liv. System. Helhed og køb bogen >>
Længsel
Livsfilosof Mogens Pahuus undersøger i denne lille bog længslens to hovedformer, som er knyttet til henholdsvis virketrang og fællesskabstrang.
Af Mogens Pahuus
Læs mere om Længsel og køb bogen >>
Meningen med livet?
Otte svar og en hulens masse spørgsmål
Har du nogensinde undret dig over, hvad meningen med livet er? Og om der overhovedet er en mening? Bliv inspireret til at danne din egen mening om livets mening ved at læse om otte filosofiske positioner, der mener at have svaret. Fortalt på en lettilgængelig og humoristisk vis.
Af Christoffer Boserup Skov og illustreret af Malte Burup Jelshøj
Læs mere om Meningen med livet? >>
Ny radikal oplysning
Ny radikal oplysning er den spanske filosof Marina Garcés’ internationale bestseller, der giver en radikal kritik af vores “oplyste analfabetisme”: “Vi ved alt, men kan intet gøre.” Garcés fortsætter og fornyer oplysningstraditionens kritiske tænkning blandt andet gennem tilføjelsen af aktivistiske og kollektive tænkeformer. Filosofi og viden skal tilbage til samfundet. Oplyst radikalisme handler om frigørelse i betydningen en kollektiv kamp for et liv, der er til at leve. “Vi har mistet fremtiden, men vi kan ikke blive ved med at spilde tiden.”
Af Marina Garcés
Læs mere om Ny radikal oplysning og køb bogen >>
Radikal hjælp
Hvordan skal vi leve: hvordan skal vi passe på hinanden, udvikle vores arbejdsevne, lære, elske og fuldt ud realisere vores potentiale? Denne nytænkende og ambitiøse bog viser, hvordan vi kan re-designe velfærdsstaten til dette århundrede. Gennem fem ‘eksperimenter’ giver Hilary Cottam konkrete bud på, hvordan vi kan genforstå og re-designe familieliv, opvækst, arbejdsliv, sundhed og alderdom.
Af Hilary Cottam
Læs mere om Radikal hjælp og køb bogen her >>
Rodfæstelsen
Optakt til en erklæring om pligter over for mennesket
Simone Weil (1909-1943) skrev hovedværket Rodfæstelsen under anden verdenskrig, kort før hun døde af tuberkulose, 34 år gammel. Undertitlen er meget sigende: Optakt til en erklæring om pligter over for mennesket. Weil ser det 20. århundredes civilisation, især Europa, som ramt af en åndelig, social og kulturel utilpashed, en rodløshed, der skyldes vores manglende forhold til fortiden, opløsningen af fællesskaberne og den ødelæggende materialisme.
Læs mere om Rodfæstelsen og køb bogen her >>
Rummets poetik
Dette er en bog om steder, dem, vi bebor, og de steder, der som forestillinger bor i os. Det er en bog om rum, erindring, tanke og fantasi. Det er en bog om vores hjem, skallen, hjørnet, skuffen, reden, huset og universet. Rummets poetik er et fænomenologisk mesterværk, der oprindeligt udkom i 1957.
Af Gaston Bachelard
Læs mere om Rummets poetik og køb bogen her >>
SKRIFT – fra billeder til bits
Bogen SKRIFT omhandler udviklingshistorien for en teknologi, der har haft en enorm betydning for menneskehedens historie: skriften. En mundtlig kultur, hvor al viden blev overleveret mundtligt, blev til en skriftlig kultur, der kunne manifestere sine tanker ved hjælp af synlige og blivende symboler. Hele dens verden forandrede sig. I dag er skrift konstant nærværende på skærme, og dens former er i hastig forandring. Med talrige illustrationer og eksempler, udlægger Marie Møller Kristensen denne udviklings forunderlige og gådefulde knudepunkter. Det er både håndgribeligt og magisk.
Af Marie Møller Kristensen
Læs mere om SKRIFT og køb bogen >>
Svampen ved verdens ende
Matsutake er den mest værdifulde svamp i verden og vokser i menneskeforstyrrede skove på hele den nordlige halvkugle. Den kan ikke dyrkes, men der, hvor den gror, giver den næring til træerne og hjælper dem med at overleve. Matsutake anses for en delikatesse og handles for astronomiske priser. Ved at følge de nye globaliserede forsynings- og varekæder disse meget efterspurgte svampe skaber, beskriver Anna Lowenhaupt Tsing områder, der rækker langt ud over svampe, og
stiller et afgørende spørgsmål: Hvad formår at leve i de ruiner, vi har skabt?
Af Anna Lowenhaupt Tsing
Læs mere om Svampen ved verdens ende og køb bogen >>
Transparenssamfundet
Den tyske filosof Byung-Chul Han hudfletter i sin nye bog det moderne ideal om et transparenssamfund. Bliver transparensen en form for kontrol, når man kan belyse alle fra alle sider, fra hvor som helst, og når alle kan gøre det?
Af Byung-Chul Han
Læs mere om Transparenssamfundet og køb bogen >>
Vi frygtløse
Da Nietzsche i 1887 skrev Vi frygtløse, havde ”Guds død” allerede kastet sine første skygger over Europa. Han ville derfor vise, hvordan man kan tage konsekvensen af det nye tomrum på sig uden at forfalde til had og frygt – men hvis man vil sige ’ja’ til livet, så kræver det først modet til at ”danse på randen af afgrunde”.
Af Friedrich Wilhelm Nietzsche
Læs mere om Vi frygtløse og køb bogen >>
Vi morer os ihjel
Hvad sker der, når medier og politik bliver former for underholdning? I takt med at vores verden begynder at ligne Orwells 1984 mere og mere, er Neil Postmans vigtige analyse af de moderne medier mere relevant end nogensinde.
Af Neil Postman
Læs mere om Vi morer os ihjel og køb bogen >>
Værens domesticering
Peter Sloterdijks lange essay om Værens domesticering foreligger nu endelig på dansk og har lagt navn til denne samling af vigtige tekster fra den tyske filosof og kulturkritiker. Som sine åndsfæller Nietzsche og Heidegger skriver Sloterdijk med en enorm forestillingsevne, lærd og vittigt om de komplekse spørgsmål om, hvordan vi tæmmer og selv tæmmes af væren. Vil man vide noget om menneskets teknologiske selvfødsel, er dette et godt sted at starte.
Af Peter Sloterdijk
Læs mere om Værens domesticering >>