“Smeltende is, stigende vandstande, orkaner, smittefarlige pandemier.” Det er lyden af det 21. århundredes krisetider, som ringer ind, ifølge den franske filosof Michel Serres (1930-2019). Han har brugt det meste af sit intellektuelle liv på at sammentænke verden og videnskab, økologi og filosofi, blandt andet i den indflydelsesrige Naturpagten fra 1990. I sit kritiske manifest Krisetider viser Serres, at økokriserne skyldes, at vores kultur har gjort Jorden til et umælende objekt – nu råber den tilbage! Vi er nået frem til en skillevej: enten døden eller symbiosen. Symbiosen starter med lanceringen af en række nye institutioner. Demokratiet er færdigt, kosmokratiet må lanceres. FN er forældet, vi må etablere naturunionen WAFEL (Water, Air, Fire, Earth, Life).
Krisetider er en del af bogserien AFTRYK, der samler korte og vedkommende filosofiske tekster med væsentlig virkningshistorie.
Teksten er oversat af Sebastian Egholm Lund, der ligeledes har skrevet en fyldig introduktion, som optegner Serres’ filosofiske forfatterskab, hans liv og intellektuelle aftryk: Som mangeårig mentor for Bruno Latour og inspiration for økokritikeren Timothy Morton kan Serres’ tænkning ses som kimen til den moderne økofilosofi.
Køb Krisetid af Michel Serres
Pris 180 kr. inkl. moms, ekskl. levering
Om bogens forfatter
Videnskabshistorikeren og filosoffen Michel Serres (1930-2019) er på mange måder en tænker, hvis tid er kommet. Han fødes i den sydfranske by Agen, hvor hans far er pramdrager på den nærliggende flod, Garronne. Han studerer på søfartsskolen École Navale, før han læser filosofi sammen med Jacques Derrida i 1952-55 på École Normale Supérieure i Paris. Efter en kort periode som søofficer, udkommer doktorafhandlingen Le Système de Leibniz et ses modèles mathématiques i 1968.
I perioden 1968-2019 udgiver Serres 69 bøger. Han tegner sig for et viltert filosofisk værk, der går på tværs af discipliner som litteraturvidenskab, datalogi, jura, matematik, lingvistik og religionshistorie. Hans økologiske tanke fungerer i et udvidet felt, hvor rumfærger og totempæle, forurening og lovsamling, H.C. Andersens Tommelise og smartphones hænger sammen. Det er strukturen og sammenligningen, der er i fokus hos nomadefilosoffen.
Det er paradoksalt nok igennem protegéen Bruno Latour, der udvikler Serres’ netværkstanke til sin berømte aktør-netværksteori, at filosoffens udbredelse for alvor er slået igennem.
Krisetider kondenserer filosoffens videnskabshistoriske analyser, hans politiske engagement og hans økologiske kritik.
Om bogserien AFTRYK
Visse idéer sætter aftryk og væver sig ind i det store kludetæppe af fortløbende samtaler, som vi kalder for filosofi og videnskab, tænkning og kultur. De rummer noget, der ikke er tænkt før, som sætter nye dagsordner, omvender eller overskrider.
Serien AFTRYK har sat sig for at udgive denne slags tekster, nu i danske oversættelser ledsaget af oplysende introduktioner. De er korte og vedkommende filosofiske skrifter, der har haft en væsentlig virkningshistorie.
Øvrige titler i serien AFTRYK:
- Harry Frankfurt: Viljens frihed og personbegrebet
- Donna Haraway: Et cyborgmanifest
- Donna Haraway: Situeret viden
- G.W.F. Hegel: Dialektik
- Martin Heidegger: Hvorfor digtere?
- Edmund Husserl: Fænomenologi
- Thomas Nagel: Hvordan er det at være en flagermus?
- John Rawls: To opfattelser af regler